En dag i köket!

Vi är som jag skrivet om tidigare lediga! Det är sådan lyx att faktiskt kunna göra vad man vill, när man vill. Vi njuter! Ni börjar ana vad jag och A har gjort idag då möjligen... japp! Vi har varit i köket. Här kommer ett inlägg om en del av vad vi pysslat med.

Jag ska erkänna att jag bland annat har haft kristallsjuka sedan i söndags, det är bättre, men jag har fått välja aktivitet ihop med A efter vad jag klarar utan att välta helt enkelt.

A vaknade imorse och sa att hon ville ha klänning, så det fick hon såklart! Hon har varit som en liten prinsessa hela dagen, så det är inte riggat för korttagning, vilket man lätt kan tro.

Med tanke på mitt förra inlägg, sockrade vi kanter på finglas idag!

Vi gjorde ett provglas och A ville testa. Hon fick vatten i! Det var gott tydligen!
Det är väldigt enkelt att frosta glas; dra med en citron längs kanten och doppa sedan glaset i vanligt strösocker. Ett tips är att hålla glaset upp och ner när man drar citronen, så slipper man få citronsaft rinnande utmed glaset.

Vi förberedde kladdkakan med marshmallowstäcke, kolasås och choklad, som vi ska ha på nyårsafton. Efter de första två lagren får den vila i frysen till på torsdag.

Sen slängde vi på en lakritskola på spisen. Det är en kola som min svägerska Louise brukar göra till jul. Under ett antal år när jag har ätit den, har jag tänkt att den här vill jag göra! Den är supergod! Jag som inte ens är superförtjust i lakrits...
Jag har bara gjort den som lakritskola ännu. Dock andra omgången, gjorde en före jul också. Louise brukar doppa den i choklad och strö lite havssalt ovanpå. Sjukt gott! Efter lite letande hittade jag receptet på nätet, här:
https://www.koket.se/johanna_westman/efterratter_och_godis/choklad/johanna_westmans_chokladdoppad_lakritskola_med_havssalt/

Jag tycker ju att det är roligt att prova nytt! Jag älskar traditioner och gör gärna recept som jag vet funkar, men med jämna mellanrum vill jag prova nytt!
Så vi rörde ihop en ganache. Det är den som tittar fram till höger i bilden ovan.
Tänk, jag tyckte inte alls att den blev god. Men det tyckte A. Så vi löste det med att dela upp den i en vanlig och två smaksatta. Den ena smaksatte jag med Xante (päronkonjak) och den andra med Baileys. Den sistnämnda blev god och den som smakade päron blev väldigt god!
På bilden har även den klara kolan och lite annat kommit med.

Till middag ikväll såg det ut så här!

Det var lite av vad som har hänt i köket idag. Till lunch åt vi köttfärsröra med grönsaker och spagetti. Jag äter någon spagetti gjord på linser och ris, funkar oväntat bra. Vi har gjort lite annat också.

Daniel och A har pusslat. Att pussla och spela spel med A får Daniel sköta. Det är inte min ”bag” riktigt. Jag blir så rastlös, så hälften vore nog. När någon säger pussla kryyyyyper det utmed ryggraden på mig. Däremot kan jag sitta med henne i timmar och lära henne saker, till exempel under hemskolningen. Vi kan greja i köket i dagar. Vi kan vara ute och röra på oss, gå i skogen eller nåt annat lääänge. Jag kan hjälpa henne med Ella, kasta boll eller plocka blommor. Jag kan till och med sitta bredvid när hon virkar. Blir aldrig rastlös och ledsnar aldrig. Men pussel och spel...
Jag tycker med andra ord att pussel och spel är bra tidsfördriv, men inte för mig. Jag vill liksom ”ha ut något på andra sidan”, något slags resultat. Ja, du fattar säkert hur jag menar.
Vårt ena matbord är nu pussel- och loomband-area. Ändå väldigt mysigt, tycker jag!

Det blev efterrätt ikväll! A bakade vanlig kladdkaka i hjärtanform. Mamma och pappa kom förbi sent ikväll med lite grejer, så vi skickade med det som var kvar till dom!

Hoppas du har en fin vecka!

#bestofnouw

With love

Lottie

Gillar

Kommentarer