Tips på lekstuga & utelek

Med tanke på mitt tidigare inlägg om rörelse för barn, tänkte jag ta med er på en rundtur bakom vårt hus. Där har vi en halv lekplats, just med tanke på att främja rörelse. Det är ju en av fördelarna med att bo på landet, det finns plats!

Jag ritade en lekstuga och Daniel och vår duktige snickare byggde den enligt önskemål. Lekstugan skulle vara tillräckligt hög för att få plats med ett loft inomhus och skulle ha ett snyggt innertak, den skulle ha en cafélucka och den skulle på något sätt hänga ihop med vårt hus exteriört. Turligt nog hade vi ett gammalt spröjsat fönster sparat, som togs ut när vi byggde ut huset på baksidan. Det finns ytterligare sex sådana fönster på bostadshuset.

Jag skissade också på en altan med inbyggd sandlåda, cafébord utanför luckan (luckorna är tillfälligt borttagna, de har målats och vi inväntar nya gångjärn), samt en liten buxbomhäck.

På vänster sida skulle det vara ett skärmsystem samt vara lätt att flytta bort möblerna. Där ska man nämligen kunna sätta upp shower och anpassa ytan efter just den dagens lek.

Äntligen är (nästan) allt på plats! Vi tre i familjen har med gemensamma krafter målat om lekstugan, vi har satt upp skärmarna, målat dörren grå, fyllt på med sandlådesand, satt buxbomhäcken och satt dit två palmer. Jättekul!

Nu skulle jag bara vilja piffa lite, men det får bli när jag kan röra mig fritt i samhället igen. Jag har åtminstone klickat hem ett mer passande bord till de svarta stolarna idag.

Nu väntar vi på att buxbomhäcken ska växa upp bakom lekstugan på höger sida. För ett par år sedan var A:s högsta önskan att få en klättervägg. Sagt och gjort! D spikade ihop en klätterställning, jag googlade klätterväggar - och rutschkanor. Kidsen behövde ju komma ner också tänkte jag. D var skeptisk till rutschkana, jag var positiv! Så har vi jobbat i över 20 år. Vi brukar säga att det blir väldigt bra slutresultat då. När en är för och en är emot. Det blir liksom bra balans i slutresultatet. Döm själv!

Den blå/gröna rutschkanan köpte vi när A var riktigt liten. Nu används den till hinderbanor och annat. Så den hänger med än! Har varit värd varenda krona.

Jag har gjort en egen liten ovetenskaplig undersökning... Om man har möjlighet och plats i trädgården så köper många föräldrar studsmatta och/eller gungställning till kidsen i första hand. Att en studsmatta är väl värt investeringen verkar de flesta vara överens om. Studsmattor används.

Däremot verkar gungställningar användas i de tidiga barnaåren och sedan stå. Om man inte gör en förändring. Så vi tog bort två av gungorna och gjorde plats för en lian och två ringar.

Alltså... de där ringarna! De används varje dag, flera gånger om dagen.

Rekommenderas. Eller ja, både ock. Det finns ju en baksida med dem. Skaderisken är hög, då konsterna blir högre och högre, svårare och svårare. Man får ha tydliga regler.

Jag gillar foton på lek som bara står lämnad sådär. Fint på något sätt. Blommande äppelträd och lila syrener i bakgrunden gör inte saken sämre precis. Idylliskt.

Vi har en studsmatta förstås, A är gymnast. Då har man en studsmatta. Jag ringde Lekextra idag då vi köpt studsmattan där. Vi behöver ett nytt nät. De rekommenderade Jysks säkerhetsnät, så nu har jag klickat hem ett sånt och hoppas att det funkar.

En dag råkade jag nämna för min pappa att jag tyckte det skulle vara en bra idé med en pulkabacke, modell mindre, i ena hörnan av vår tomt. Då får du vara snabb, svarade han. Vi kör jord typ nu. Jag drog hem till D och presenterade min nya idé. Den föll i god jord. Tror faktiskt den där lilla backen blev till redan dagen därpå.

Och det blev inte bara en pulkabacke, det blev även en lek- och springbacke. Skidbacke. Starta-alla-hinderbanor-i-backe och jag vet knappt vad. Nedanför backen la vi en bräda för balansgång och några stenar att gå/hoppa/springa på. Tekniken har ändrats under åren. Tänk vad en liten höjd, en planka och några stenar kan göra!

Ja, så här har vi det hos oss just nu. Något nytt tillkommer säker under sommaren. Älskar att skapa utrymme för lek!


Ta hand om dig!

/Lottie

With love

Lottie

Gillar

Kommentarer