Räddat livet på en orangutang & matat björnar!!

Här har vi kört vardag större delen av både lördagen och söndagen och därmed tog vi ”helg” idag.
A har en skoluppgift, att skriva en liten faktabok om brunbjörnar. Vi gjorde enligt instruktionerna igår, sen tyckte jag det vore kul om vi åkte till Borås Djurpark, tittade på och lärde oss lite mer om brunbjörnar. Sagt och gjort! Idag drog vi dit. En dag vi kommer komma ihåg!

Först dog vi sötdöden hos getterna som hade fått killingar!! Alltså de hade sån livslust och upptäckarglädje att vi kunde stått där än och tittat på dem. De tre killingarna fick glädjefnatt och skuttade sällan skådade vårskutt. De åkte också rutschkana ståendes ner för en sten. Den tredje killingen fick kalla fötter uppe på stenen och blev VÄLDIGT osäker! Killing nummer ett tyckte till slut att det var bra tramsigt och att det tog för lång tid. Nummer ett skuttade helt enkelt upp på stenen och puttade ner nummer tre! Å så började det om igen! Otroligt underhållande.

Här är nummer ett på väg upp, nu ska trean ner, där kan han ju inte bara stå...!

När vi kom till orangutangerna, schimpanserna och aporna kollade vi runt förstås. Sedan kunde det blivit dramatiskt.
Precis när vi ska gå därifrån, ser A att den störste orangutangen går ner till vattnet och fiskar upp en rejält stor plastpåse. A är snabb som blixten och ropar till mig:
- Mamma, tänk om han försöker äta den!!
Hon hinner knappt säga det förrän orangutangen försöker tugga i sig en bit. Jag får upp mobilen och ringer djurparken.
Under tiden funderar orangutangen på vad påsen kan användas till. Han trär på den på tassen, den passade precis. Vi andas ut. Men medans jag pratar med en tacksam medarbetare/telefonist på djurparken dyker en söt liten orangutangunge upp. Vi avslutar samtalet, orangutangen får av påsen från tassen och den söta lilla orangutangungen funderar också på om påsen går att äta.
Då fick jag bråttom på riktigt och vi springer upp till aphuset i förhoppningen att kunna knacka på och få kontakt med någon djurvårdare. Precis då har telefonisten fått tag i djurvårdarna som kommer ut. De kallade in orangutangen och kollade av om den kunde tänka sig att byta ut påsen mot något annat. Slutet gott, allting gott.

Här är den lilla familjen på väg in till djurskötarna för att troligen byta påsen mot något godare. Djurskötarna var tacksamma att vi ringde.
Vi gick vidare...

Giraffer har vi sett på nära håll idag. Riktigt söta djur.

Eftersom vi har fakta om brunbjörnar på schemat, var vi faktiskt hos björnarna i två omgångar. Första gången låg en hona med en eller okänt antal ungar långt bort. Vi läste på och tog något enstaka foto.

I andra vändan frågade jag en medarbetare i parken om hon var djurskötare, det var hon inte. Men hon frågade varför jag undrade det? Jag förklarade att vi gjorde ett skolarbete och skulle vilja se när björnarna rörde på sig. Längre hann jag inte förrän hon erbjöd sig att ringa och kolla om björnarna skulle matas något mer under eftermiddagen. Eller rättare sagt, hon anropade en kollega i komradion som meddelade att det var matdags om en kvart. Det väntade vi gärna på.

Det kom en Anna som var som ett uppslagsverk när det kommer till djur och framförallt björnar. Det var jätteintressant att höra henne - på avstånd förstås! Hon kastade till den lilla björnfamiljen ett par granatäpplen (så de fick lite pyssel... den som öppnat granatäpple någon gång förstår vad jag menar). Brunbjörnsfamiljen består av pappa Rambo, mamma Nora och de skitsöta björnungarna Brage, Bestla och Bejla.

Som om det inte var nog att få en pratstund med djurskötaren, frågade Anna om A ville vara med och mata björnarna! Oooooom hon ville!? Hon sken som en sol! Hur ofta får man mata björnar i sitt liv liksom!?

A fick välja om hon ville ge en hink med kiwi, vindruvor, granatäpplen, päron, apelsiner och en massa frukt eller en hink med grönsaker. Det blev frukt, den skulle både kastas ut över hela hägnet, ut i vattnet och till djuren.

Ja, det blev verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Så himla roligt!

Det var några av dagens äventyr, jag skriver mer om vårt besök senare i veckan.

With love

Lottie

Gillar

Kommentarer