Gör egen glögg!

Egengjord glögg! Den är SÅ god!
Jag har under många år gjort efter ett recept som brukar kallas GP:s dunderglögg. Den är så enkel att göra, att även den mest ovana eller ovane i köket fixar detta galant.

Den passar att dricka som den är, till pepparkakor eller att ge bort i någon fin flaska. Brukar vara uppskattat!

En kvart-tjugo minuter, så är det klart!
Blanda ihop följande i en ren 10-liters hink (kan erkänna att jag köper en ny varje år och diskar noggrant):

5 liter svagdricka
5 skalade, skivade råa potatisar
1 pkt bakjäst (50 g)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
1 kanelstång
1-2 paket russin (2 pkt = 500 g)
2,5 kilo socker

Täck med plastfolie när det är klart. Gör små hål i plasten. Låt stå i rumstemperatur i lugn och ro i minst tre veckor, gärna sex veckor.
Tappa upp i väl rengjorda flaskor. Med hävert står det i receptet, för att man inte ska få med bottensatsen. Jag tycker det verkar omständigt och har istället öst upp det sista - utan bottensats - med stor soppslev. Går utmärkt!

Bland det bästa med att göra egen glögg, är att det doftar julkryddor i hela huset hela advent! En ljuvlig doft som sprider sig i huset som börjar bli adventspyntat.

Något helt annat... idag hade jag egentligen andra planer för oss, men istället har jag varit fröken till hemskolningen mer eller mindre hela dagen. Jag är så glad över hur skolarbetet ser ut 2020. Jämför man med hur det var när man själv gick i skolan, är det en enorm skillnad hur undervisningen är upplagd. Möjligheterna är också förstås mycket större, till exempel vad man kan lära digitalt. Superintressant!

Vi har varierat oss med att sitta i soffan, vid köksbordet och vid vårt lilla barhäng.
En sak har slagit mig idag. Vilket SUPERMINNE man har när man är åtta år! Man läser en text och sen minns man precis ALLT.
Hu! Det var ett tag sedan det funkade fullt ut tycker jag 😅 Eller så är det så enkelt att min hjärna numera gärna spårar iväg till nästa grej eller något nytt eller något jag hört eller... ja, du fattar!

Sov gott så småningom!

/Lottie

#bestofnouw

With love

Lottie

Gillar

Kommentarer