Bästa sättet att slippa rensa 28 meter rabatt!

En trädgård med växter och blommor som grönskar, med gröna friska blad och fina blomningar - utan en massa ogräs, så vill jag ha det!

Vi har en väldigt lång rabatt, närmare bestämt 28 meter lång. Jag gillar blommor och gröna växter i mängd i kombination med ”minimalt med ogräsrensning”. Ibland är det svårt att få ihop den ekvationen. Men i den här rabatten har vi faktiskt lyckats med det!

Ovan jorden i rabatten la vi en svart markväv som släpper igenom vatten, men som begränsar ogrässpridning, den kan med fördel läggas dubbel. Sedan rådgjorde vi med vår lokala handelsträdgård om vilka växter som vi kunde tänka oss och som skulle kunna trivas där. Vi placerade ut växterna och på varje plats skar vi ett kryss i markväven, vek upp väven och planterade växterna. Sedan la vi på den fina stenen. Det är lite pyssel innan det är klart, men minimalt med underhåll! En rabatt som ger väldigt mycket glädje och ganska lite arbete.

Muren är 50 meter (den svänger vidare ett par gånger till utanför bild), men rabatten är bara 28 meter. Vi har även murstenar runt vår damm som Daniel har slitit med att lägga - han har närmare bestämt lagt 1 133 murstenar (!). Men som sagt; när de väl är på plats är det minimalt med arbete. Dessutom gör markväven att vi nästan kan räkna de ogräs vi drar i rabatten per år.

Växter då? Ja, man kan ju välja arbetsintensiva växter om man har lust, tid och/eller liten trädgård. Här har vi ständigt nya projekt på gång som vi vill lägga tid på och då är det bra om de gamla projekten sköter sig själva så mycket det går. Det är grundtanken i allt vi gör här på gården.

I den här rabatten har vi en mix med vintergröna växter; några barr, småbladig järnek och buxbom. Här finns också ett par olika sorters gräs och den helt magiska vidjehortensian!

Den har tagit lite stryk av allt regnande, men annars är den väldigt tålig. Vi klipper bara ner den på hösten, sen är den grön och fin hela våren och försommaren innan den börjar blomma på allvar. Vi vattnar den bara i undantagsfall om det är VÄLDIGT torrt, gödning har den aldrig fått. Tacksam växt alltså!

I eftermiddag var Louise, Axel och Jonas förbi och fikade! Himla mysigt med en klassisk spontanfika. Louise ringde på grabbarna, så kom de cyklandes! Sommarfeeling ☀️

Det blev lite gymnastiska övningar för kidsen, Axel däremot hittade bästa stället!

Slutord; om du bara ska plantera en blomma i trädgården i år, välj gärna en vidjehortensia - du kommer förmodligen inte att ångra dig!

Ha en fin kväll!

/Lottie

#bestofnouw

With love

Lottie

Gillar

Kommentarer