Att natta barn så de somnar direkt!

Det är en frågeställning vi har knäckt ett antal gånger sedan vi blev föräldrar.

Det är nog en fråga de flesta föräldrar har ställt sig en eller flera gånger. Jag har ställt mig den många gånger! Vi gjorde bort oss redan när A var tre år. Då hade hon sovit som ett mönsterbarn sen hon föddes. Vi gick bara och la henne på kvällen, hon somnade direkt och så var det med det. När hon var tre fick jag för mig att vi missade alla mysiga nattningar med läsning som jag visste att många andra har. DUM idé! Stör inte ett barn som har bra rutiner.

Efter det har nattningarna haft både bra och dåliga tider. Jag vågar nog påstå att vi har provat det mesta när det kommer till hur man kan göra; vi har läst, vi har inte läst, hon har läst och vi har läst tillsammans, vi har provat belöningssystem med stjärnor/hjärtan (heeelt värdelöst), vi har provat längre och kortare nattningar, vi har legat i sängen, suttit bredvid, gått ut, nattat på andra ställen, flyttat sängen, kliat rygg, vi har sjungit både en, två och tre godnattsånger (klassiska och egna påhittade), vi har haft bilder (när hon var liten) för att vi skulle vara överens om hur nattningsrutinerna skulle gå till... jag har säkert glömt hälften, men som sagt; vi har provat olika. Nu har vi ny nattningsrutin sedan ett tag. Den är säkert inte optimal, men funkar alldeles utmärkt!

Sofia tipsade för ett bra tag sen om att varva ner till ljudbok, så jag lanserade den idén här hemma. Det var ingen som studsade direkt. Men jag var fast besluten att vi skulle prova. Läsa med A får vi helt enkelt göra på andra tider på dygnet.

Numera kan hon ta på pyjamas, borsta hår och andra bestyr själv. Sedan tar vi tänderna. Lite prat och sen ljudbok i 15-20 minuter (ibland sätter jag på en maskin tvätt, ibland tar jag en dusch eller tar det lugnt). Förr sjöng vi godnattsång, numera vill hon höra en ballad på Spotify (jag förstår henne - när jag nattar 😅) och då passar vi på och myser. Ibland ligger jag kvar, ibland sätter jag mig i soffan. Hon somnar för det mesta nästan direkt. Precis som man vill ha det.

Vi kommer sannolikt ändra nattningsrutiner igen. Men är du en av de där föräldrarna som har ett mindre barn som är svårsomnat så vill jag härmed ge hopp! Håll i och håll ut, det kommer bättre tider!

/Lottie

#bestofnouw

With love

Lottie

Gillar

Kommentarer