10 år av ofrivillig barnlöshet till barn - del II

Här fortsätter gårdagens inlägg.

En dag mitt i vår IVF-resa, knackar det på dörren och min svägerska Louise står utanför dörren med tidningen Land i handen. Hon frågar om jag läst den? Nä, inte sedan jag flyttade hemifrån faktiskt...
Strax efter ringer mina föräldrar och undrar om jag läst senaste numret av Land...?!

I tidningen fanns nämligen ett reportage om ett par som varit ofrivilligt barnlösa i 16 (!) år och som nu blivit föräldrar. De hade varit hos en gynekolog i Sundsvall, Ludmila, som hade hjälpt dem. Dessvärre har denna kvinna gått i pension och går inte längre att besöka.

Jag bokade i alla fall tåg och hotell till Sundsvall och vi åkte upp en fredag. För att få ett befruktat ägg att fästa i en livmoder krävs en miljö med rätt bakterieflora och rätt PH-värde. Ludmila konstaterade att jag hade obalans i bakteriefloran. Både jag och Daniel fick antibiotika i 10 dagar för att slå ut de dåliga bakterierna och därefter gick jag igenom ett friskvårdsprogram med Lactal bland annat. Daniel var med som sällskap, men han var också tvungen att vara med för att få antibiotika utskrivet. Det är allmänt känt i IVF-världen att det befruktade ägget inte alltid vill fästa. Och det är mycket logiskt att ägget måste ha rätt förutsättningar för det.

Detta var ingenting man inom landstinget för åtta år sedan ens ville diskutera. Det fanns ingen forskning på det, sa man. Dock vet jag att Ludmila förde statistik på hur det gick för hennes patienter och det gick väldigt bra! Hon arbetade som en vanlig gynekolog, men blev känd för just detta. Hon hade vid tillfället hjälpt hundratals personer att bli föräldrar.

Däremot är det känt att bakteriell obalans gör att en del barn blir för tidigt födda. Så det stärker ju argumentet att en balanserad bakterieflora och rätt ph-värde har betydelse.

Jag lyckades hur som helst flytta vårt sjätte IVF-försök, så vi hann gå igenom antibiotikabehandling och friskvårdsprogram före försöket.

Som Ludmila sa:
- Det begriper du väl att om du har gjort likadant fem gånger utan resultat, så måste vi göra på något annat sätt!
Ja, det verkade ju onekligen klokt.

Vi gjorde till sist det sjätte försöket.

Det lyckades!!!!!!!

Jag är SÅ tacksam att det ofrivilligt barnlösa paret gick ut och berättade om sin resa, att tidningen Land skrev om det, att Louise och mina föräldrar gjorde mig uppmärksam på reportaget och såklart att Ludmila fanns och gav oss förutsättningarna för att bli gravida!

Och ja. Det är därför jag sitter här bredvid världens goaste blivande 9-åring!

Men. Det blev smolk i bägaren direkt. Graviditeten gick inte heller på ett bananskal. Positivt graviditetstest och vanlig mensblödning, hör inte ihop - bland annat...

Det får bli en del tre.

Ha en fin dag!


With love

Lottie

Gillar

Kommentarer